Veilige en betrouwbare digitale processen: de waarde van ISO-certificering
De waarde van ISO-certificering
In een wereld waar digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel om als organisatie aan te kunnen tonen dat er serieus met data en veiligheid om wordt gegaan. Eén van de manieren om dit te doen is door middel van een ISO-certificering. Maar wat betekent zo’n certificering precies en wat komt er eigenlijk bij kijken? We spraken Menno Bakker, Adviseur Security bij NoK IB, over het belang van informatiebeveiliging en hoe certificeringen bijdragen aan vertrouwen en continuïteit.
Wat houdt een ISO-certificering in?
“Er zijn verschillende ISO-certificeringen die je als bedrijf kan halen,” vertelt Menno. YP Your Partner heeft bijvoorbeeld een ISO 9001 en een ISO 27001. “De ISO 9001 gaat over kwaliteitsmanagementsystemen,” legt Menno uit. “Het zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen goed worden vastgelegd en uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan documentatie, risicobeheer en het informeren van klanten bij veranderingen.” “De ISO 27001 gaat een stap verder,” vertelt Menno. Deze certificering gaat namelijk niet alleen om processen, maar ook om hoe je gevoelige informatie beschermt. “Dat betekent dat je risico’s beoordeelt, een continuïteitsplan hebt, back-ups waarborgt en een strategie hebt voor disaster recovery.” De combinatie van beide certificeringen is volgens Menno essentieel: “Als je geen goed kwaliteitsmanagementsysteem hebt, wordt het ook lastiger om informatiebeveiliging goed te regelen. Het een versterkt het ander.”
De weg naar een ISO-certificering
Een ISO-certificering is meer dan een stempel; het is een doorlopend proces. “Het gaat niet om één audit waarna je klaar bent,” benadrukt Menno. “Er zijn meerdere fases. Eerst wordt gecontroleerd of je processen op papier kloppen voordat je überhaupt een audit kan krijgen. Als dat allemaal goed is volgt een uitgebreide audit waarbij alles in de praktijk wordt getoetst.” Klopt alles bij de audit? Dan krijg je als bedrijf de ISO-certificering. “Maar dan ben je er nog niet,” waarschuwt Menno. “Juist die derde stap is voor veel bedrijven de uitdaging. Er zijn jaarlijkse controles en elke drie jaar moet je opnieuw aantonen dat je voldoet aan de eisen. Lang niet iedereen redt het om die processen consistent op niveau te houden. Bovendien is de constante verbetering van de organisatie het belangrijkste.” Voor YP Your Partner zijn de certificeringen een must. “Het laat zien dat de organisatie heel serieus omgaat met data en veiligheid,” bevestigt Menno. “Bij YP Your partner wordt er gewerkt met best practices in de beveiliging.” Daarbij hoorde afgelopen jaar een belangrijke transitie. “We hebben de overstap gemaakt van de ISO 27001:2013-norm naar de nieuwe versie 2022,” vertelt Menno trots. “Dat betekent dat we opnieuw kritisch hebben gekeken naar hoe we informatiebeveiliging inrichten en waar we nog kunnen verbeteren volgens de nieuwe eisen.” De audit is eind 2024 afgerond. “Nu worden de laatste details verwerkt voordat het certificaat wordt uitgegeven. Alles was goed op orde dus ik heb er vertrouwen in dat dat goed gaat komen.”
De impact voor klanten en partners
“Het belangrijkste is zekerheid,” zegt Menno. “Met een certificering hoef je als klant niet zelf uit te zoeken of een bedrijf zorgvuldig met data omgaat – dat is al voor je gecontroleerd. Het geeft de garantie dat er volgens bepaalde standaarden wordt gewerkt en dat informatiebeveiliging een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering.” Bij YP Your Partner geldt deze certificering voor de hele organisatie. “Sommige bedrijven certificeren alleen een specifieke afdeling,” vertelt Menno. “Hier is dat anders: of je nu een specialist spreekt of de officemanager, iedereen werkt op dezelfde veilige manier met informatie.” Voor YP Your Partner is dit essentieel. Er wordt gewerkt met complexe technische data, zoals realtime procesinformatie uit waterzuiveringsinstallaties, industriële besturingssystemen en IoT-sensoren die belangrijke infrastructuur monitoren. “Deze gegevens moeten niet alleen beschermd worden tegen ongeautoriseerde toegang, maar ook altijd beschikbaar en betrouwbaar zijn,” legt Menno uit. Een storing of datalek kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als een waterbeheerder door verkeerde data niet tijdig kan ingrijpen. “Met de juiste certificeringen tonen we aan dat we dit serieus nemen en continu werken aan de hoogste veiligheidsstandaarden.”
Continu verbeteren
ISO-certificering is een doorlopend proces. “Het is niet iets wat je één keer haalt en dan vergeet,” benadrukt Menno. “We zijn hier dagelijks mee bezig. Informatiebeveiliging en kwaliteitsmanagement zijn verankerd in de manier van werken en dat blijven we continu verbeteren.” Met de nieuwste certificering onderstreept YP Your Partner opnieuw het belang van veilige en betrouwbare digitale processen. In een wereld waar cyberdreigingen en dataverlies grote risico’s vormen, is het een geruststelling om te weten dat informatiebeveiliging een vast onderdeel is van de werkwijze – niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.